23 Σεπ 2008

Γνωρίζοντας τον κόσμο..

Καλησπέρα φίλοι μου από το κρύο Λίχτενστάην!Τί μου κάνετε, καλά?Πώς τα περνάτε κι αυτό το Δευτεριάτικο μεσημεράκι?Εγώ μόλις γύρισα από ένα μεσημεριανό γεύμα με 2 συναδέλφους μου, που φυσικά εκτός από μεσημεριανό, μου προσέφεραν και..food for thought (και εν συνεχεία food for post!!)

Αισίως κλείνω σε μερικές μερούλες εκείνους τους 6 μήνες που λέγαμε στην Ελβετία, και είμαι νομίζω σε αρκετά καλή θέση να εκφράσω άποψη για τους διαφόρων εθνικοτήτων ανθρώπους που έχω γνωρίσει μέχρι στιγμής. Καθότι βρίσκομαι αυτή τη στιγμή στη γερμανόφωνη μεριά της Ελβετίας, οι βασικοί κατηγορούμενοι αυτού του ποστακίου είναι, τί άλλο, Ελβετοί και Γερμανοί.
Να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό το ποστάκι ουδεμία διάθεση έχει να γενικεύσει ή να βάλει όλους τους υποψηφίους σε ένα τσουβάλι..Παραθέτω απλά την προσωπική μου άποψη, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά από συνομιλίες με εκπροσώπους των δύο target groups :) :P

Στο πρώτο μου πρότζεκτ, συναναστρεφόμουνα όπως θυμάστε με την 1η κατηγορία-τους Ελβετούς! Καθότι στα προτζεκτάκια μας δουλεύουμε σε ομάδες των 2-4 ατόμων, κάνω κι εγώ παρέα, σε όλη τη διάρκεια του 9ώρου (8.5 ώρες η κανονική δουλειά, και άλλο ένα μισάωρο το μαμ) με αυτούς τους 2-4 που θα μου λάχουν. Ο απολογισμός στο πρώτο πρότζεκτ ήταν ένας Αυστριακός ηλικίας γύρω στα 55-60, ένας Ελβετός ηλικίας 27 ετών και ένας ακόμη Ελβετός ηλικίας 50-55 ετών..Ναι ναι, ο πασίγνωστος παπάρας ήταν ο τυχερός Ελβετός νούμερο #1!
Από δω κι από κει μίλησα και με άλλο κόσμο, γνώρισα και μερικούς ακόμη συναδέλφους, ανταλλάξαμε κουβεντούλες..Αλλά χαρακτηριστικό δείγμα για το ποστάκι μου ήτα πάντα οι προαναφερθέντες 3 συνάδελφοι.

Στο δεύτερο προτζεκτάκι μου, σε αυτό δηλαδή που βρίσκομαι τώρα εδώ στο Λίχτενστάην, ο απολογισμός είναι 2-4 άτομα. Αρχικά (να σημειωθεί το Αρχικά παρακαλώ!!), χάρηκα διότι δεν ήταν Ελβετοί, αλλά Γερμανοί. Ο λόγος?Θα μπορούσα να συνεννοήθώ σαν άνθρωπος. Ο ένας Γερμανός ηλικίας 30, ο άλλος 40 κάτι, η τρίτη 30 κάτι..Ευτυχώς ή δυστυχώς, δεν μου έτυχε να συναναστραφώ και πολύ με Λιχτενσταινους (ε πώς τους λένε ντε αυτούς που έρχονται από αυτό το τεράστιο κράτος?!?)..

Συμπεράσματα?

Ελβετοί:
Κλειστόμυαλοι, τσιγγούνηδες, δουλευταράδες. Δε θα αφήσουν ούτε το παραμικρό να περάσει αν δεν το τσεκάρουν και σχολιάσουν, κάνουν πολύ φασαρία για το τίποτα, το μυαλό τους δεν κόβει και πολύ, νομίζουν ότι είναι οι άρχοντες. Ναι, θα σε βοηθήσουν, ναι είναι ευγενικοί, οδηγούν καλά (όπου τους βλέπει η κάμερα κυρίως), και ανακυκλώνουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ (όχι τόσο διότι ενδιαφέρονται για το περιβάλλον, όσο για την τσέπη τους - Ανακύκλωση ίσον τσάμπα, ενώ τα σκουπίδια κοστίζουν το κατιτίς τους -περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ιδιαιτερότητές τους στο συγκεκριμένο θέμα θα ακολουθήσουν σε άλλο εκτενέστερο ποστάκι).
Έχουν πολλά, μα πάρα πολλά λεφτά, τα οποία ξοδεύουν στα ακριβά πράγματα που τους αρέσουν (δεν υπάρχει σχεδόν Ελβετός χωρίς 2-3 Mac λαπτοπάκια, πι σι κλπ), ποτέ όμως στα αυτονόητα. Κοινώς, στο σούπερ μάρκετ δεν αγοράζουν τα αγαπημένα τους μπισκοτάκια που τους τόσο πολύ τους αρέσουν, παρά ΜΟΝΟ αν αυτα είναι σε κάποια προσφορά - περίπτωση κατά την οποία σηκώνουν όλα τα μπισκοτάκια της προσφοράς, και νιώθουν πολύ περήφανοι για την αγορά τους.
Επίσης, είναι οι καλύτεροι πελάτες του Μάρκετινγκ. Αν τους πεις ότι ένα μπουκάλι λάδι είναι "το καλύτερο λάδι της Ελλάδας, έχει παρασκευαστεί από σπάνιους ανθρώπους με κόκκινα μαλλιά και κίτρινα μάτια, οι οποίοι του έκαναν για 4 συνεχόμενες βδομάδες αέρα για 2 ώρες κάθε βράδυ, κρατώντας στα χέρια τους φύλλα συκιάς", τότε θα δώσουν και 200 φράγκα προκειμένου να αγοράσουν μισό λίτρο. Και φυσικά, ύστερα θα παινεύονται αυτή τους την αγορά σε γνωστούς και φίλους, ακόμη κι αν το λάδι έχει γεύση κοπριάς και δεν τρώγεται ούτε από τα αυτοκίνητα!

"Βρίζουν" με κάθε ευκαιρία τους Γερμανούς, τους οποίους κατηγορούν ότι είναι παρτάκηδες, ότι ήρθαν στη χώρα τους να τους φάνε τα λεφτά, ότι μιλάνε σαν τα αγγούρια, ενώ χαρακτηριστικά λένε πως αν μπορούσαν και αυτοί οι καημένοι οι Γερμανοί να μιλάνε με τα γρρρρρ και τα χρουτς χρουτς που χρησιμοποιούν οι Ελβετοί (κάτι σαν γάβγισμα φανταστείτε), τότε φυσικά και θα μιλούσαν και εκείνοι. Ενώ τώρα που οι Γερμανοί μιλάνε σαν τα αγγούρια, οι Ελβετοί αισθάνονται πολύ μοδάτοι. Για να καταλάβεις για τί μιλάμε, έρχεται κυρία από το Αγρίνιο, σου μιλάει με το Ννννι και με το Λλλλι, χρησιμοποιεί δικές της λέξεις και μία ξεχωριστή προφορά και σου τη λέει που δε μιλάς κι εσύ έτσι..

Τέλος, είναι ολίγον τι κομπλεξικοί. Δε χρειάζεται να σας το αιτιολογήσω αυτό, νομίζω ότι από όσα έχουμε μέχρι στιγμής αναφέρει, αυτό τους το χαρακτηριστικό είναι self explanatory!

Γερμανοί (συνέχεια του ποστακίου, Τρίτη πρωί-βλέπετε, πήξαμε στη δουλειά χτες, κ δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε τη σκέψη μας!!) :
Τους πρωτογνώρισα πριν από 5 χρόνια, στη χώρα τους. Αυτό το "στη χώρα τους" να σημειωθεί,διότι ένας άνθρωπος φέρεται εντελώς διαφορετικά όταν βρίσκεται στο σπίτι του, με τους φίλους του, τον κύκλο του και το γενικότερο οικείο κλίμα της χώρας του. Η άποψή μου δεν ήταν η καλύτερη. Ευγενικοί, αλλά μετρημένοι. Κρύοι και κλειστοί. Δεν είχα καταφέρει να κάνω παρέα παρά μόνο με πολύ λίγους από αυτούς. Περήφανοι για τη χώρα τους, υπάκουος λαός, και καλοί οδηγοί (τί προσέχει όμως ο άνθρωπος!!)
Τους ξανασυνάντησα φέτος, σε μία ξένη για αυτούς χώρα. Μπορώ να πω ότι μου φάνηκαν αρκετά διαφορετικοί.. Αρχικά, γκρινιάζουν διαρκώς για τη χώρα τους. Ότι οι μισθοί είναι χάλια, ότι το κόστος ζωής έχει ανέβει κατακόρυφα τώρα με το ευρώ, ότι δυσκολεύονται να βρουν καλές δουλειές..Ότι καλές δουλειές υπάρχουν μόνο στη νότια Γερμανία (περιοχή Βαυαρίας-Μόναχο), ότι στο Βερολίνο βρίσκεις μεν φθηνό σπίτι,αλλά οι δουλειές δεν είναι καθόλου καλοπληρωμένες και πάει λέγοντας. Ήρθαν στην Ελβετία για να βγάλουν χρήματα, λογικό. Πολλοί από αυτούς μπαίνουν ΚΑΘΕ Σαββατοκύριακο στο αυτοκίνητο και περνάνε τα Ελβετικά σύνορα, προκειμένου να πάνε να ψωνίσουν από το Σούπερ Μάρκετ (!!!) στη Γερμανία, όπου είναι πιο φθηνά τα τρόφιμα. Γκρινιάζουν ότι οι τιμές των τροφίμων εδώ στην Ελβετία είναι πολύ υψηλές (πλην όμως ξεχνάνε να αναφέρουν ότι το ίδιο ισχύει και για τους μισθούς, σε σύγκριση με τη Γερμανία, αφού η φορολογία και μόνο στην Ελβετία είναι πολύυυ χαμηλότερη από τη Γερμανία).
Κάνουν παρέα με άλλους Γερμανούς, και σε κάθε ευκαιρία βρίζουν τους Ελβετούς ότι είναι κομπλεξικοί, κλειστόμυαλοι, ρατσιστές και παρτάκηδες. Τους ανεβοκατεβάζουν βλάχους, και πιστεύουν ότι αν φύγουν όλοι οι Γερμανοί από την Ελβετία, η Ελβετία θα καταρρεύσει, καθότι θα έχει έλλειψη τεχνογνωσίας σε διάφορους τομείς (ε, δεν έχουν κ πολύ άδικο εδώ που τα λέμε!!)..

Ο γενικός χαρακτηρισμός που θα τους απέδιδα?Γκρινιάρηδες και ανικανοποίητοι. Μένουν εδώ διότι τα λεφτά είναι καλύτερα, αλλά για όλα τα άλλα επιστρέφουν στη Γερμανία.Για τα ψώνια τους, τον οδοντίατρό τους, τις διακοπές τους, όλα. Και φυσικά, δε χάνουν ευκαιρία να σου θυμίσουν ότι εδώ, όχι, ΔΕΝ αισθάνονται σαν στο σπίτι τους, και απλά μαζεύουν λεφτά για να την κάνουν..

Σας κάλυψα?
Χωρίς υπερβολή, η κατάσταση έχει κάπως έτσι. Κι εμείς, οι Έλληνες, στεκόμαστε κάπου στη μέση και ακούμε τις γκρίνιες του ενός για τον άλλο. Και γελάμε..
Διότι και οι Ελβετοί μας συμπαθούν περισσότερο από τους Γερμανούς, και οι Γερμανοί μας συμπαθούν περισσότερο από τους Ελβετούς, και οι δυο ζηλεύουν που ερχόμαστε από την πιο ηλιόλουστη και καλοσυνάτη χώρα, και απορούν που έχουμε πάντα το χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη μας!

Εμ, αυτό συμβαίνει όταν κουβαλάς τον ήλιο μέσα στην καρδιά σου αγαπητοί μου!!
Αλλά τί σας λέω τώρα εγώ εσάς για ήλιο..:P :P :P

2 σχόλια:

Ilias είπε...

Ρε συ!! Χαράς το κουράγιο σου! Αυτό δεν είναι blogopost. Είναι εγκυκλοπαίδεια!

T. είπε...

Xa xa xa, eides an o anthrwpos exei kefia? :P :D