4 Οκτ 2006

Περί outsourcing, και άλλων πολλών..

Είναι η μόδα της εποχής, η τάση των ημερών, ο "μόνος δρόμος" προς τη μείωση του περιττού κόστους. Το όνομα αυτού? Outsourcing!Outsourcing σε ο,τιδήποτε, από το HR, μέχρι το Marketing, από τους προμηθευτές, μέχρι - προσφάτως - το Ι.Τ. ! Διότι σου λέει, εγώ είμαι μία εταιρεία που εμπορεύεται π.χ. γάλα, σαλαμάκια, φωτοτυπικό χαρτί, ή ακόμη και υπηρεσίες ( τηλεπικοινωνιών, τραπεζικού χαρακτήρα κλπ)..Τί χρειάζομαι λοιπόν αυτούς τους "μαύρους" τους πληροφορικάριους, που κυκλοφορούν με τα τζινάκια, και γράφουν κώδικα, διαχειρίζονται βάσεις δεδομένων, οργανώνουν τα δεδομένα της εταιρείας μου και διαφωτίζουν κάτι άχρηστους managers που δεν ξέρουν καν πώς ανοίγει το p.c. τους?
Μπα, σου λέει, αυτούς δεν τους θέλουμε! Μας χαλάνε την αισθητική να τους βλέπουμε να κυκλοφορούν αναμεσά μας ως κοινοί θνητοί, χωρίς κοστουμάκι/ταγεράκι, και το μπλαζέ υφάκι!
Και πώς θα τους ξεφορτωθούμε (για να μειώσουμε κιόλας το κόστος της εταιρείας μας)??
Θα τους κάνουμε outsource !Τςςς, πολύ χλιδάτο δεν ακούγεται? Outsource! Θα είμαστε και πολύ πρώτοι μετά, αφού δε θα τους απολύσουμε (να γλιτώσουμε κ την αποζημίωση), θα τους "πουλήσουμε" απλά σε μία άλλη μεγάλη εταιρεία (βλ. IBM, Accenture, etc..), που θα αναλάβει να συμμορφώσει τα "ανθρωπάκια με τα τζινάκια"..!

Ειλικρινά, αν μιλήσετε σε οποιονδήποτε διοικητικό/μανατζερά, και κυρίως ΗR-specialist, και συστηθείτε ως "software engineer", θα σας κοιτάξει με ένα βλέμμα συμπάθειας, απορίας, και συγκατάβασης.. Ένα πράγμα σα να σου λέει "Αχου το, το κακόμοιρο..!"

Και την ίδια στιγμή οι μεγάλες εταιρείες που αναλαμβάνουν ως outsourcers των "μη-πληροφορικάριων-εταιρειών", θέλουν με τη σειρά τους να κόψουν τα κόστη από όοοολο αυτό το κόσμο που κατέκλεισε ξαφνικά τα γραφεία τους, και τί κάνουν? Outsource του outsource, Ω Outsource : Iνδία! Στους πανέξυπνους (και πάμφθηνους) Ινδούς, που δουλεύουν όσο 3 Ευρωπαίοι, και πληρώνονται όσο μισός..!

Και σας ρωτώ : Σε μία εποχή που το software development έχει ανέβει στο τρένο και κατευθύνεται στις χώρες με χαμηλόμισθους υπερ-εργάτες, πώς θα αντλήσει η αγορά ένα σωρό πληροφορικάριους, που αποφοιτούν κάθε χρόνο από ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ, Σχολές...?!?

Και να φανταστεί κανείς, ότι η αγορά εργασίας στον τομέα της πληροφορικής είναι η πιο αισιόδοξη αυτή τη στιγμή!Βιαστείτε, διότι σε μερικά χρόνια η κατάσταση δε θα είναι τόσο ευνοϊκή..!

Υ.Γ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην αγαπητή εταιρεία μας (ονόματα δε λέμε...), που μας διδάσκει τις αρετές και τις αξίες του outsourcing!...

3 σχόλια:

ka8y είπε...

Δεν μου ακούγεται και ιδιαίτερα αισιόδοξο το post ε??

είχατε κανένα (κακό) νέο??

Fantus The Firedragon είπε...

Και σας ρωτώ : Σε μία εποχή που το software development έχει ανέβει στο τρένο και κατευθύνεται στις χώρες με χαμηλόμισθους υπερ-εργάτες, πώς θα αντλήσει η αγορά ένα σωρό πληροφορικάριους, που αποφοιτούν κάθε χρόνο από ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ, Σχολές...?!?


Outsourcing στα Δημοτικά...η μόνη λύση! (μπας και δούμε και εμείς τον Λευκό Πύργο καμιά μέρα!) :)

Tzopi είπε...

Καλημέρα μωρέλια!:)
Τί μου κάνετε?Οχι, ευτυχώς κανένα κακό νέο!Απλά η πραγματικότητα της εποχής : Μπρος στα συμφέροντα των μεγάλων, κόσμος πάει κι έρχεται εν μία νυκτί!Ευτυχώς,είμαι από εκείνους τους τυχερούς που η εταιρεία μας έχει εξασφαλίσει "ευνοϊκούς" και ομαλούς τρόπους μετακίνησης, διότι άλλες εταιρείες απλά σου ανακοινώνουν "Ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία, γειά σας!".
Το θέμα τελικά είναι να μη σε παίρνει από κάτω το παιχνίδι των ισχυρών, και να βλέπεις πώς μπορείς να το εκμεταλλευτείς προς όφελός σου! Attention, Attention!Τζοπιτούλα is coming! :)