22 Δεκ 2006

Χριστούγεννα στους δρόμους της Αθήνας..

Πριν από ένα μήνα παρά κάτι, τριγυρνάγαμε στους δρόμους του Βερολίνου. Εκεί, σε δρόμους φωτισμένους, γεμάτους από Χριστουγεννιάτικες αγορές, πήραμε μία πρώτη γεύση Χριστουγέννων. Τί έχει αυτή η γιορτή, και είναι τόσο ιδιαίτερη? Τόσο όμορφη, ζεστή?

Περπατούσα τις προάλλες σε δρόμους της Αθήνας. Σε κάθε μπαλκονάκι, σε κάθε αυλή, σε κάθε παραθύρι, έβλεπες φωτάκια. Φως, ζεστασιά. Εκφράσεις χαράς, ελπίδας. Τα Χριστούγεννα δεν είναι μία γιορτή εμπορική. Ναι, σίγουρα κάποιοι προσπαθούν να τα εκμεταλλευτούν, και να μας πείσουν πως αν δεν περάσουμε 2 μέρες στο "The Mall" για να πάρουμε τα δώρα μας, αν δεν πήξουμε στην κίνηση, δεν έχουμε καταλάβει γιορτές. Πως αν δεν ξενυχτήσουμε στα μπουζούκια, κι αν δεν φάμε σαν γουρουνάκια, όχι δεν θά'χουμε μπει στο νόημα.

Σοβαρευτείτε. Τα Χριστούγεννα έχουν μία μαγεία. Σταμάτα λίγο, κι αφήσέ τη να μπει στην ψυχή σου. Πάρε μία βαθιά ανάσα, και θα το νιώσεις. Ο κόσμος μας εξακολουθεί να έχει κάποια ιδανικά, κάποιες αξίες. Ελπίδα.
Και όχι, ο Άγιος Βασίλης δεν είναι "λαμόγιο Αθηναϊκό", όπως βγήκε και είπε ένας γελοίος μεθυσμένος στο ραδιόφωνο από τη Θεσσαλονίκη, και βρήκαμε να το πιπιλάμε και να χλευάζουμε τώρα. Ο Άγιος Βασίλης υπάρχει, για να μας θυμίζει ότι ακόμη και στη σημερινή εποχή, μπορούμε να πιστεύουμε και να ελπίζουμε στα θαύματα.
Αχ, μακάρι να κρατάγαμε για πάντα το παιδί στην καρδιά μας, εκείνη τη φλόγα, την αγνότητα, τη ζεστασιά στην καρδιά μας...

Και κάτι τελευταίο..Όσοι δεν πιστεύετε στα Χριστούγεννα, και προτιμάτε να χαζογελάτε με Άγιους Βασίληδες, γιορτές, νηστείες, θρησκείες και πίστη, κρατήστε σας παρακαλώ την άποψή σας για σας...Σε ελεύθερη χώρα ζούμε, σταματήστε να προσπαθείτε να χαλάσετε αυτό που οι άλλοι γιορτάζουν. Αν δε μπορείτε να το αισθανθείτε, μην προσπαθείτε να το καταστρέψετε, σαν άλλη αλεπού που όσα δε φτάνει...

Καλά Χριστούγεννα.!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: