17 Δεκ 2006

Jingle Bells, Jingle Bells, Jingle all the way..

Και κάπως έτσι, φτάσαμε για μία ακόμα φορά στα Χριστούγεννα.
Οι δρόμοι γέμισαν φωτάκια, τα σπίτια μυρίζουν γλυκά, μπρος στα παράθυρα των σπιτιών στέκεται το ελατάκι περήφανο και στολισμένο, γιορτινές μελωδίες ακούγονται παντού ενώ όλοι προετοιμάζονται πυρετωδώς για τις γιορτές - δώρα, γλυκά, φαγητά, διακοπές.

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο όμορφη γιορτή του χρόνου, η πιο όμορφη εποχή του χρόνου. Διότι για λίγο σταματάμε να σκεφτόμαστε μόνο το "εγώ" μας, και αρχίζουμε να δίνουμε. Να δίνουμε αγάπη, στοργή, βοήθεια. Πολλά έχουν ειπωθεί για το πνεύμα των Χριστουγέννων, για το νόημα των Χριστουγέννων στη ζωή μας. Καθένας τα αντιλαμβάνεται διαφορετικά. Κάποιοι τα βρίσκουν ως μία δικαιολογία για να φάμε, να πιούνε, να διασκεδάσουν, και να..πάνε παρακάτω. Κάποιοι άλλοι αφιερώνουν τις μέρες αυτές τον εαυτό τους στον κόσμο, βοηθούν, δίνουν, δίνονται. Κάποιοι άλλοι ευαισθητοποιούνται και χώνουν το χέρι στην τσέπη, για να δώσουν κάτι από το περίσσευμα ή το υστέρημά τους, για εκείνους που έχουν πραγματική ανάγκη.Κάποιοι άλλοι χλευάζουν τις μέρες αυτές, ισοπεδώνοντας κινήσεις στοργής και αγάπης.

Μακάρι τα Χριστούγεννα να ζούσαν κάθε μέρα στην καρδιά μας. Η' καλύτερα, μακάρι να μπορούσαμε πιο συχνά να βγάζουμε προς τα έξω τα καλά συναισθήματα, τη στοργή μας. Ο κόσμος δεν είναι ειδυλλιακός, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων πονάει, και δε γιορτάζει.. "Do they know it's Christmas time at all?"
Εμείς, που ξέρουμε όχι μόνο ότι είναι Χριστούγεννα, αλλά μπλεκόμαστε στη δύνη του υπερκαταναλωτισμού που μας τρώει, πρέπει να σταματήσουμε για λίγο και να αφουγκραστούμε το πνεύμα των εορτών. Να δώσουμε το χέρι μας σε όσους το χρειάζονται, και να προσπαθήσουμε, μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα, να έχουμε γίνει καλύτεροι άνθρωποι.

Είναι εύκολο να ισοπεδώσει κανείς το πνεύμα των Χριστουγέννων, να βολευτεί στη σιγουριά του, και να αδιαφορήσει για όσους τον έχουν ανάγκη. Είναι εύκολο να βρει έναν τρόπο να μειώσει την πρόθεση του συνανθρώπου του να προσφέρει απλόχερα αυτές τις μέρες, χλευάζοντας ότι ο κόσμος θυμάται να δώσει μόνο τα Χριστούγεννα. Καθένας κάνει ό,τι μπορεί, ό,τι καταλαβαίνει, ό,τι αισθάνεται. Οι μέρες αυτές ξυπνούν απλά μέσα μας την ελπίδα, την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, με λιγότερο πόνο, με λιγότερα θύματα, με αγάπη..
Άκουσα κάπου μια φράση.."Μαζί με τη γέννηση του Χριστού ξαναγεννιέται η ελπίδα του ανθρώπου για έναν καλύτερο κόσμο". Η αγάπη ζει στις καρδιές και τις ψυχές όλου του κόσμου. Και τα Χριστούγεννα είναι εδώ για να μας το θυμίζουν..

Καλά Χριστούγεννα σε όλο τον κόσμο. Και να θυμόμαστε πού και πού να ευχαριστούμε που ξυπνάμε σε ένα ζεστό σπιτικό, δίπλα σε ανθρώπους που μας αγαπούν, που μπορούμε να ονειρευόμαστε, να κάνουμε τα όνειρά μας αστέρια και να τα αφήνουμε να μας οδηγούν..

Δεν υπάρχουν σχόλια: