16 Απρ 2009

Η Ελβετία εν μέσω οικονομικής κρίσης..

Ώρες ώρες αναρωτιέμαι μήπως είμαι γκαντέμω! Όταν το Δεκέμβρη του 2005 έπιασα δουλειά στη Βόνταφον, όλα λειτουργούσαν ρολόι, οι συνθήκες εργασίας τέλειες, το ηθικό του κόσμου ακμαίο..Και μετά, μέσα σε 1 χρόνο περίπου (ή μήπως ήταν και λιγότερο?!?) έσκασαν δυο μεγάλα θέματα που κάνανε το "Passion for our people" που διαφήμιζε στο σλόγκαν της η εταιρεία να φαντάζει ολοένα και πιο ψεύτικο : Οι υποκλοπές και το outsourcing του ΙΤ! Και τα δυο, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, έφεραν τα πάνω κάτω...
Κάπως έτσι μέσα στα πάνω και στα κάτω, βρέθηκα να εργάζομαι κι εγώ στην ΙΒΜ! Μια χαρά εκεί τα πράγματα, φτου φτου, δεν πρόλαβα να φέρω κι εκεί την γκαντεμοκαταστροφή μου :Ρ
Μετά, παίρνουμε με τον Πίκο την απόφαση να την κάνουμε για Ελβετία. Ελβετία ακούς, Ζυρίχη, Φράγκο, όλα ΟΚ! Περνάνε δεν περνάνε 6 μήνες που είμαστε εδώ, και σκάει η φούσκα με τα στεγαστικά δάνεια..Και αρχίζουν οι τράπεζες να παίρνουν την κάτω βόλτα, η μετοχή της μιας να προπορεύεται της άλλης στον κατήφορο του χρηματιστηρίου, και η κατάσταση από τότε να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο..

Εντάξει θα μου πεις, και στην Ελλάδα δεν είναι καλύτερα τα πράγματα αυτή τη στιγμή! Κάτσε όμως καλέ μου, διότι στην Ελλάδα τα πράγματα είχαν πάρει την κάτω βόλτα εδώ και καιρό, γι'αυτό και τα μαζέψαμε κι εμείς και φύγαμε, για να βρούμε κάτι καλύτερο. Όχι όχι, δε θα χρεώσεις στη γκαντεμιά μου την οικονομική κρίση της Ελλάδας, δεν το δέχομαι! Της Ελβετίας όμως εύκολα, χρέωσέ τη μου! Διότι κανείς δε φανταζόταν ότι σε μία πόλη σαν τη Ζυρίχη, με έεεενα σωρό χρήματα, τράπεζες, θέσεις εργασίας κλπ, η κρίση θα βάραγε κόκκινο!

Τι θέλει να πει ο ποιητής?
Έχουμε και λέμε..Εγώ δουλεύω ως γνωστόν σε μία εταιρεία πληροφορικής, ξέρεις, αυτές που βρίσκουν προτζεκτάκια και σε στέλνουν εσένα ως consultant να τα φέρεις εις πέρας. Εδώ και 6 περίπου μήνες εργάζομαι σε ένα προτζεκτάκι σε μία μεγάλη τράπεζα, και κάνω ούτε λίγο ούτε πολύ Application Support, Reporting και ό,τι άλλο προκύψει! Τοοον τελευταίο καιρό, οι μουρίτσες των έτσι κι αλλιώς ανέκφραστων Ελβετών, έχουν αρχίσει να στραβώνουν. Και να κόψουμε λεφτά, και δεν μας φτάνει το μπάτζετ μας, και τί να κάνουμε, και από πού να κόψουμε..Και να μια μιζέρια, και να μια αγωνία, και να τα βάζουνε κάτω ξανά και ξανά τα φασούλια να τα μετράνε, και να μην τους βγαίνουν στο μέτρημα..Και αρχίζουν να κόβουν πρότζεκτ, σταματάνε υλοποιήσεις, μειώνουν ωράρια, ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ εν ολίγοις τον κοσμάκι που φοβάται πως από τη μια μέρα στην άλλη θα βρεθεί στους 5 δρόμους. Να σημειώσουμε βέβαια σε αυτό το σημείο, ότι αν είσαι τυχερός και βρεθείς στους 5 ελβετικούς δρόμους, το ταμείο ανεργίας σου δίνει κάθε μήνα, για 1 τουλάχιστον χρόνο, το 70% του τελευταίου σου μισθού (καλά διάβασες, ναι ναι, 70%!!!), σε στέλνει σε σεμινάρια και πάει λέγοντας...

In any case, κανείς δε θέλει φαίνεται να παίρνει το 70% του μισθού του και να αράζει όλη μέρα σπίτι, να κάνει βόλτες κλπ, και έτσι όλοι έχουν τις μουτσούνες που λέγαμε διότι φοβούνται για τις θεσούλες τους..
Το πρόβλημα όπως φαντάζεστε τώρα, μεταφέρεται σιγά σιγά από τις τράπεζες στις εταιρείες πληροφορικής, που από τη μια μέρα στην άλλη βλέπουν τα προτζεκτάκια τους να εξαφανίζονται, και τον κόσμο να κάθεται όλη μέρα στο γραφείο και να μην έχει τί να κάνει! Α παπα, νά'τος πάλι ο πανικός! Και τί θα κάνουμε, που τους πληρώνουμε και κάθονται? Χμμμ, θα τους μειώσουμε το ωράριο! Θα κάνουμε κρατήσεις από τους μισθούς τους, θα θα θα...Και η μουτσούνα ως το πάτωμα, και το άγχος στα ύψη..

Ρε παιδιά, χαλαρώστε λίγο!! Που πήρε ένας την κάτω βόλτα, και τρέμουν όλοι μην είναι οι επόμενοι! Ωραία, η UBS έκανε λάθος επενδύσεις και τώρα το πληρώνει! Άντε και η Credit Suisse το ίδιο! Οι υπόλοιποι, γιατί το παίζουν Μεγάλες Παρασκευές, και παγώνουν την αγορά ακόμη περισσότερο?? Διότι οι πελάτες που έφυγαν από τις 2 μεγάλες τράπεζες, σε αυτή που εργάζομαι τώρα προσγειώθηκαν, και σε 2-3 ακόμα..Μην ακούω λοιπόν για έλλειψη χρημάτων και μπάτζετ, διότι κάπου δε μου βγαίνουν εμένα στο μέτρημα μετά τα φασούλια!

Με αυτά και με αυτά, τα πρωτοσέλιδα κάθε μέρα τρομάζουν τον κόσμο, τον προειδοποιούν για το κακό που έρχεται, και σπείρουν την αμφιβολία στο μυαλό του εφησυχασμένου, μέχρι πρότινος, Ελβετού!

Ααααχ βρε Ελβετόπαιδα, καλώς ήρθατε στην Πραγματικότητα..Και κοιτάξτε να εκμεταλλευτείτε αυτή την ευκαιρία και να γίνετε λίγο πιο FLEXIBLE σας παρακαλώ.

I hate to break the news to you, αλλά όχι, δυστυχώς ή ευτυχώς (όπως το πάρει κανείς) δε λειτουργεί ο κόσμος σαν ελβετικό ρολόι!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: